Časté otázky 🤔
Od základných informácií o tom, čo je matcha 🍃 až po pestovanie a spracovanie či pokročilé techniky prípravy – tu nájdeš všetko, čo potrebuješ vedieť 🕵️ Preskúmaj náš rozsiahly zoznam otázok a odpovedí a staň sa skutočným odborníkom 😎
🍃 Matcha
Čo je matcha?
Matcha je 100% zelený čaj, jemne mletý na prášok , pôvodom z Japonska ⛩️, ktorý sa tradične používa v čajovom obrade 🎎
Na rozdiel od bežného zeleného čaju, kde sa lístky lúhujú a následne odstraňujú, sa pri príprave matchy prášok rozšľahá priamo do nápoja, čím sa konzumuje celý list 🍃
Matcha sa vyznačuje sýtou, žiarivo zelenou farbou, jemnou vôňou a bohatou chuťou umami . Je bohatá na antioxidanty , ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením, a dodáva dlhodobú energiu a sústredenie, čo z nej robí skvelú alternatívu kávy ☕
Odkiaľ pochádza náš matcha?
Japonský matcha pochádza z čistej prírody posvätného mesta Izumo ⛩️ nachádzajúcej sa v prefektúre Šimane na ostrove Honšú. Vďaka tunajším podmienkam, ktoré sú perfektné na pestovanie čajovníkov, je plný antioxidantov a prospešných látok 🌱
Aké sú stupne kvality matcha?
🥇 Ceremoniálna matcha je vrchol kvality. Má intenzívnu chuť bez horkosti, najviac zdraviu prospešných látok a je ideálny pre tradičný čajový obrad 🎎
🥈 Prémiový matcha je o niečo menej exkluzívne, ale stále ponúka vynikajúcu chuť. Nesie mierne podtóny horkosti, preto sa často používa do mliečnych nápojov 🥤
🥉 Kulinársky matcha je najdostupnejším variantom. Dodá tvojim pokrmom krásnu zelenú farbu a unikátnu chuť a často sa používa na varenie a pečenie 🧑🍳
Prečo je matcha drahšia ako iné zelené čaje?
Cena za matcha sa odráža v náročnej práci, ktorá sa skrýva za jeho pestovaním a spracovaním.
Čajové lístky sa pred zberom zatieni , čo zvyšuje obsah chlorofylu a aminokyselín. Potom sa ručne 🤲 zbierajú , naparia , usušia a rozomelú na jemný prášok. Toto mletie prebieha tradične na kamenných mlynčekoch, čo je pomalý ⌛ a náročný proces, vďaka tomu je v Japonsku vysoko kvalitná matcha považovaný za luxusný tovar.
Koľko kofeínu obsahuje matcha?
Matcha obsahuje menej kofeínu ako káva ☕ a viac ako bežný zelený čaj 🍵 približne 50-70 mg na 1 dávku (2 g)
Koľko je jedna dávka matcha?
Jedna dávka matcha sú 2 gramy , čo zodpovedá 2 nabratiam pomocou Bambusovej lyžičky - Chashaku . Množstvo kofeínu je síce nižšie ako v káve ☕ ale vyššie ako v bežnom zelenom čaji 🍵 preto je dôležité neprekračovať maximálne denné dávkovanie .
Aké je maximálne denné dávkovanie matcha?
Všeobecne sa neodporúča konzumovať viac ako 3 dávky (6 g) matcha denne.
Čo je liek L-Theanín?
L-Theanín je aminokyselina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v matcha a je známa svojimi pozitívnymi účinkami na myseľ 🧠
Podporuje aktivitu alfa vĺn v mozgu, ktoré navodzujú pocit pokoja a sústredenia . Zvyšuje hladinu serotonínu, dopamínu, znižuje psychický aj fyzický stres, zlepšuje kognitívne funkcie a náladu 🌞
L-Theanín navyše synergicky pôsobí s kofeínom, čo vedie k vyváženému a dlhotrvajúcemu ⌛ povzbudeniu.
🧑🍳 Príprava
Ako si pripraviť matcha?
Pre dokonalý zážitok a tradičný spôsob 🎎 prípravy odporúčame postupovať podľa nášho návodu .
Pre rýchlu a jednoduchú prípravu , najmä na cestách, odporúčame použiť náš Matcha Šejkr - Furu . Stačí pridať 2 g matcha 🍃 a 20 ml studenej vody 💧 (odmeriaš podľa rysky), dôkladne pretrepeš a máš pripravený základ, ktorý môžeš použiť pre tvoj obľúbený nápoj 🥤
Aké príslušenstvo sa používa na prípravu matcha?
Pokiaľ sa pokúsiš pripraviť matcha pomocou bežného kuchynského náčinia, pravdepodobne nedosiahneš optimálny výsledok.
Na prípravu zamatového a hladkého nápoja bez hrudiek odporúčame používať tradičné japonské príslušenstvo:
Je dôležitá teplota vody pri príprave matcha?
Príliš horúca voda ♨️ môže spôsobiť, že matcha bude horký a stratí svoju jemnú chuť a prospešné látky. Naopak, príliš studená voda nedokáže naplno rozvinúť jeho arómu. Odporúčaná teplota vody je max. 75 °C 💧
Prečo sa pri šľahaní matcha netvorí pena?
Pokiaľ matcha pri šľahaní netvorí penu 🫧, často sa jedná o nedostatočné šľahanie alebo použitie malého množstva prášku na dané množstvo vody.
Avšak, dôležitá je aj kvalita matcha , teplota vody ( max. 75 °C ) a správna technika šľahania pomocou Bambusovej metličky - Chasen cez rýchle pohyby v tvare " W ", ktoré by mali vychádzať zo zápästia 🫳
Ovplyvňuje kov chuť a kvalitu matcha?
Kovové nástroje kazia chuť matcha , pretože reagujú s jeho jemným zložením. Avšak kontakt s kovom počas prípravy býva väčšinou veľmi krátky a väčšia šanca je, že sa pokazí kvôli kontaktu so svetlom ☀️, teplom ♨️ a vlhkosťou 💧 než kvôli chvíľke s kovovým sitkom či lyžičkou.
Odporúčaná kombinácia je Bambusová lyžička - Chashaku a Sitko - Chakoshi ktoré je síce kovové, ale vďaka tomu má dlhšiu životnosť ♻️ a jemnejšie očká ktoré zaručia kvalitnejšie preosievanie.
Prečo je matcha horká?
Horkosť matcha môže mať niekoľko príčin, medzi ktoré najčastejšie patrí menej kvalitný prášok . Problém môže tvoriť aj použitie príliš horúcej vody ♨️ či nadmerné množstvo pri príprave.
Na dosiahnutie jemnej a vyváženej chuti odporúčame používať kvalitné matcha a vodu s teplotou max. 75 °C 💧
Prečo po vyšľahaní obsahuje matcha nápoj hrudky?
Hrudky v nápoji z matcha sú obvykle spôsobené tým, že prášok nebol pred prípravou správne prosený. Na dosiahnutie hladkého nápoja bez hrudiek odporúčame pred prípravou prášok preosiať cez Sitko — Chakoshi .
📦 Uskladnenie
Ako správne uchovávať matcha?
Akú má matcha trvanlivosť?
Matcha je veľmi citlivý na svetlo ☀️ , teplo ♨️ a vlhkosť 💧 ktoré spôsobujú oxidáciu a znehodnotenie. Oxidovaný stráca svoju typickú žiarivo zelenú farbu, arómu aj chuť a stáva sa horkým.
Trvanlivosť pri správnom skladovaní je:
- Otvorený — 3 mesiace
- Neotvorený — uvedené na obale